Śródziemnomorskie złoto, czyli oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to znany i ceniony produkt spożywczy, który jest powszechnie stosowany w kuchni śródziemnomorskiej. Oliwę można wykorzystać do przyrządzenia wielu smacznych potraw, jak sałatki i inne dania na zimno. Doskonale sprawdzi się także w czasie smażenia i duszenia. Poznaj najważniejsze zalety oliwy z oliwek!

Dlaczego warto wybrać oliwę z oliwek

Oliwę z oliwek wyróżnia ciekawy smak i aromat, ponieważ do jej wytworzenia wykorzystuje się oliwki. Oliwki zbierane są z upraw jesienią. Następnie owoc wraz z pestką jest miażdżony, aby móc wytłoczyć z nich sok. W kolejnym etapie sok ten jest odwirowywany, ponieważ konieczne jest rozdzielenie wody i oliwy. W ten sposób powstaje oliwa z oliwek. Jest to tłuszcz roślinny, którego sporą część stanowią kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy E i K. Jednocześnie oliwa nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu jest to bardzo zdrowy produkt.

Oliwę z oliwek warto wybrać ze względów zdrowotnych i smakowych. Uwagę zwraca również piękny, zielonkawy kolor tłuszczu. Wpływa na niego bezpośrednio kolor owoców, z jakich została wytłoczona oliwa. Produkt ten poza wspomnianymi kwasami omega-3 i omega-6 oraz witaminami, posiada w swoim składzie również: śladowe ilości potasu i wapnia; przeciwutleniacze, czyli – fitosterole, polifenole, tokoferole.
Substancje te pozytywnie wpływają na zdrowie ludzkiego organizmu. Równocześnie oliwa doskonale podkreśla smak przygotowywanych potraw.

Najlepsza oliwa z oliwek

Delikatesy Aleora to miejsce, gdzie można kupić wysokiej jakości produkty. Wśród nich należy wymienić między innymi: oliwę z oliwek, oliwki, miody, tapenady, dżemy i mydła. To specjalnie wyselekcjonowane towary, które charakteryzuje wysoka jakość i niepowtarzalny smak. Uwagę należy zwrócić na oliwę z oliwek, która pochodzi od znanych i cenionych producentów z Grecji oraz Hiszpanii. Oliwa pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ponieważ tutaj oliwki mają najlepsze warunki do wzrostu. To jednocześnie wieloletnia tradycja, jeśli chodzi o wytłaczanie oliwy. Dzięki temu można uzyskać bardzo dobry tłuszcz. Dostępne oliwy różnią się między sobą kwasowością, rodzajem i wielkością opakowania. Wspomniana kwasowość to 0,2 %, 0,3 % oraz 0,5%. Oliwa pakowana jest w szklane butelki oraz puszki, których pojemność mieści się w zakresie od 0,2 do 5 litrów. Asortyment uzupełniają pasty z zielonych oliwek oraz dżemy przygotowane również z oliwek. Tak bogata i niezwykle różnorodna oferta sprawia, że każdy miłośnik oliwek i oliwy znajdzie odpowiedni produkt dla siebie.

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *