Obecnie rozwój przemysłu spożywczego jest ogromny. Obejmuje on coraz bardziej zróżnicowane towary. Ogromnym wyzwaniem dla każdego przedsiębiorcy jest odpowiednie zapakowanie wyprodukowanych produktów. Naważarki to bardzo funkcjonalne urządzenia, dzięki którym pakowanie przebiega bardzo szybko i spranie. Czym charakteryzują się te maszyny?
Naważarka – niezawodny sprzęt to pakowania
Dziś w każdym prężnie rozwijającym się przedsiębiorstwie powinny znajdować się nowoczesne urządzenia usprawniające proces produkcji. Dobrym wyborem są maszyny służące do workowania oraz naważania poszczególnych produktów. Charakteryzują się one tym, że posiadają bardzo dużą wydajność oraz powtarzalność w procesie pakowania.
Urządzenia do pakowania pionowego wykorzystują zjawisko grawitacyjnego spadania produktów do worka. Działają one w ten sposób, że produkty znajdujące się w maszynie poziomej są układane na transporterze, a następnie wjeżdżają do odpowiednio uformowanego woreczka. Wówczas to maszyna szczelnie zamyka produkt w formie jednego wzdłużnego zgrzewu lub dwóch poprzecznych. Wyróżnia się:
- naważarki ręczne
- naważarki półautomatycne
- naważarki automatyczne
Posiadając na wyposażeniu firmy te niezawodne urządzenia, proces pakowania jest bardzo ekonomiczny. Przebiega on w zawsze w bardzo sprawny oraz szybki sposób.
Naważarka a sposób pakowania
Te nowoczesne urządzenia można podzielić ze względu na sposób pakowania produktów. Wyróżnia się naważarki służące do:
- pakowania pionowego – maszyny te gromadzą produkty wymagające zapakowania w zasobniku i w miejscu tym dochodzi do odmierzania poprzez naważanie lub liczenie. Zaprogramowane działki produktu wpadają pionowo do przygotowanych woreczków, które to są następnie zgrzewane. W dalszej kolejności szczelnie zapakowany produkt wyjeżdża z maszyny. Urządzenia te świetnie sprawdzają się w zakładach zajmujących się pakowaniem produktów sypkich. Pośród wielu z nich można wymienić: mąkę, kawę, mleko w proszku oraz różnorodne przyprawy.
- pakowania poziomego – maszyny te działają w nieco inny sposób niż pionowe. Otrzymują one odpowiednio posortowane produkty na podajniku doprowadzającym i tam zostają one zamykane w folię, tworząc tym sposobem produkt gotowy do sprzedaży.
Jedną z powszechnie stosowanych naważarek jest saszetkarka. Maszyna ta dozuje produkty płynne takie jak: sosy, keczupy czy majonezy do przygotowanych i dobrze zabezpieczonych saszetek. Pakowane tym sposobem produkty znalazły powszechne zastosowanie w gastronomii, jako jednorazowe dodatki do poszczególnych potraw.
Urządzenia do pakowania sypkich produktów
Oferowany sprzęt jest doskonałą propozycją dla tych wszystkich producentów, którzy stawiają na ergonomię oraz duże zyski. Wybór tych urządzeń jest bardzo duży. Każdy klient zainteresowany zakupem ma do wyboru:
- niezawodne automaty dozujące płyny w opakowania foliowe
- maszyny służące do napełniania oraz zakręcania doypacków.
- saszetkarki pakujące produkty sypkie oraz w postaci granulatu
Urządzenia te są bardzo trwałe oraz w dużym stopniu usprawniają pracę wielu linii pakujących. Są one doskonałym wyborem na długie lata.